EATLAB

talerz jedzenia

LABORATORIUM BADAŃ NAD ZACHOWANIAMI ŻYWIENIOWYMI EAT LAB

ZESPÓŁ

Prof dr hab. Anna Brytek-Matera
Kierownik Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi – EAT Lab.

Kierownik pierwszego w Polsce Zakładu Psychologii Żywienia (Instytut Psychologii, UWr). Psycholog, terapeuta poznawczo-behawioralny. Autorka i współautorka ponad 130 prac naukowych, w tym sześciu monografii i dwóch prac zbiorowych pod redakcją naukową. Członek rady redakcyjnej czasopisma BMC Psychiatry (sekcja Eating Disorders), Eating and Weight Disorders oraz Journal of Health Psychology. Członek rady recenzenckiej czasopisma Nutrients. Redaktor gościnny Psychology of Eating: Understanding of Eating Behaviours (International Journal of Environmental Research and Public Health) oraz Advances in Food Environments (Frontiers in Nutrition).

mgr Magdalena Mróz
Magister psychologii (specjalizacja: psychologia kliniczna). Doktorantka w Kolegium Doktorskim Psychologii Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Wrocławskiego.

mgr Joanna Szubert
Magister psychologii (specjalność: psychologia zdrowia seksualnego). Doktorantka w Kolegium Doktorskim Psychologii Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Wrocławskiego.


Kontakt: eatlabpoland@gmail.com

Laboratorium Badań nad Zachowaniami Żywieniowymi (EAT Lab) prowadzi usługi eksperckie w zakresie wykonywania i interpretowania (a) precyzyjnej analizy składu całego ciała oraz jego wybranych segmentów oraz (b) całodobowego monitorowania aktywności fizycznej (akcelerometry ActiGraph GT3X-BT).

Analiza składu całego ciała obejmuje następujące pomiary:

  • Masa ciała rzeczywista, masa standardowa (kg)
  • LBM (Lean Body Mass) – beztłuszczowa masa ciała (kg)
  • TBW (Total Body Water) – zawartość wody całkowitej (kg)
  • BMI (Body Mass Index) – wskaźnik masy ciała (kg/m2)
  • ICW (Intercellular Water) – zawartość wody wewnątrzkomórkowej (%)
  • ECW (Extracellular Water) – zawartość wody pozakomórkowej (%)
  • MBF (Mass of Body Fat) – masa tkanki tłuszczowej (kg)
  • PBF (Percent Body Fat) – procentowa zawartość tkanki tłuszczowej (%)
  • WHR (Waist hip ratio) – stosunek obwodów pasa do bioder (współczynnik)
  • BMR (Basal Metabolic Rate) – podstawowa przemiana materii (kcal)
  • stosunek ECW/TBW- woda pozakomórkowa / całkowita
  • Impedancja (Ω)
  • Typ sylwetki
  • Cele do osiągnięcia
  • Zawartość protein (kg)
  • Zawartość minerałów (kg)
  • VFL (Visceral Fat Level) – poziom tłuszczu trzewnego (skala 1-16)

Analiza segmentowa:

  • LBM (Lean Body Mass) – beztłuszczowa masa ciała w odniesieniu do trzech poziomów (prawidłowa, w normie, poniżej normy) (kg)
  • MBF (Mass of Body Fat) – masa tkanki tłuszczowej, w odniesieniu do trzech poziomów: podwyższona, w normie, obniżona (kg)
  • SLM (Soft Lean Mass) – masa tkanek miękkich, w odniesieniu do trzech poziomów: dobra, w normie, poniżej normy (kg)

Analizator składu ciała Accuniq BC310, Selvas Healthcare posiada certyfikat CE0197 oraz spełnia dyrektywy MDD 93/42/EEC w zakresie urządzeń medycznych.

Akcelerometry ActiGraph GT3X-BT są sprzętem pomiarowym, przeznaczonym do prac naukowo-badawczych i posiadają certyfikat CE oraz spełniają wymagania Europejskiej Dyrektywy Medycznej MDD93/42.

Projekt "Zintegrowany Program Rozwoju Uniwersytetu Wrocławskiego 2018-2022" współfinansowany ze środków Unii Europejskiej z Europejskiego Funduszu Społecznego

Fundusze Europejskie, Wiedza Edukacja Rozwój
Rzeczpospolita Polska
Unia Europejska, Europejski Fundusz Społeczny
NEWSLETTER
Polityka cookies i prywatności

Strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celu niezbędnym do prawidłowego działania serwisu, dostosowania strony do indywidualnych preferencji użytkownika oraz statystyk. Wyłączenie zapisywania plików cookies jest możliwe w ustawieniach każdej przeglądarki internetowej, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji w plikach cookies należy opuścić stronę.

Przechodzę do polityki prywatności
Return